VIDEO | Ce sunt rachetele Kinjal, considerate „pumnalul” nuclear al Rusiei (DOCUMENTAR)

Publicat: 11/05/2022, 21:00
Actualizat: 12/05/2022, 11:46

Moscova s-a folosit de retorica nucleară, încă din primele zile ale invaziei din Ucraina, iar primul care a făcut acest lucru a fost chiar Vladimir Putin, care anunța, la începutul războiului, că a ordonat punerea în stare de alertă a forțelor strategice.

Încă de atunci, atât Vladimir Putin, cât și alți lideri de la Moscova au invocat, în diferite momente, capacitatea nucleară a Rusiei.

Recent, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat că, în cazul unui război nuclear, Rusia ar distruge țările NATO în jumătate de oră.

Rogozin este cunoscut pentru declarațiile sale șocante însă, în ultimele comentarii făcute pe canalul său de Telegram, nu a precizat dacă anunțul se referea la anumite țări NATO sau la toate.

Acesta a adăugat că Rusia nu poate permite un astfel de război, deoarece „consecințele schimbului de lovituri nucleare vor afecta starea Pământului nostru”.

Totodată, șeful agenției spațiale ruse a acuzat NATO că poartă un război împotriva Rusiei și a ales să elaboreze propria definiție a operațiunii militare speciale a Rusiei, termen folosit de liderul de la Kremlin pentru atrocitățile din Ucraina.

El a adăugat că Rusia va trebui “Să învingă acest inamic mai puternic din punct de vedere economic și militar, cu mijloace armate convenționale”.

“NATO duce un război împotriva noastră. Ei nu au anunțat-o, dar asta nu schimbă nimic. Acum este evident pentru toată lumea”…

Planurile nu au mers așa cum au fost stabilite încă de la început, iar armata rusă a avut mari pierderi de echipamente atât în luptă, cât și din cauza problemelor logistice.

Astfel, din lipsa stocurilor de rachete convenționale, rușii au trecut la atacurile cu rachetele sofisticate, mai exact, proiectilele hipersonice Kinjal, despre care s-a spus în mai multe rânduri că ar fi „super-arma”de care dispune Vladimir Putin. Acestea au fost folosite de câteva ori în Ucraina, încă de la începutul războiului.

Rachetele Kinjal

Racheta Kinjal, Kh-47M2 Kinjal, numită și „pumnal” este o rachetă aer-sol hipersonică balistică rusă care poate transporta ogive nucleare și se numără printre cele mai noi dotări ale armatei ruse.

Poate transporta atât focoase convenționale, cât și nucleare și poate fi lansată de la bombardiere Tu-22M3 sau interceptoare MiG-31K.

Are viteza Mach 10, adică 12.000 de kilometri pe oră, ceea ce o face aproape imposibil de detectat și doborât și are capacitatea de a efectua manevre evazive în fiecare etapă a zborului său.

Acest tip de rachete hipersonice zboară cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât sunetul și pot fi înarmate cu explozivi care provoacă daune semnificative, doar prin simpla lovire a țintei.

Față de rachetele convenționale, cele Kinjal sunt considerate mai manevrabile și mai capabile să evite interceptările din partea apărării aeriene.

Potrivit oficialilor ruşi, Kinjal poate atinge cu precizie ţinte aflate într-o rază de acţiune de peste 2.000 de kilometri. Asta dacă sunt lansate de la sol.

Dacă sunt montate şi lansate de pe avioanele de luptă MiG-31, atunci distanţa la care pot lovi creşte considerabil. Acest tip de rachetă a fost utilizată de mai multe ori la exerciții, încă de la primul test reușit din anul 2018.

În mai 2018, zece MiG-31K capabile să folosească rachete Kinjal erau în serviciu de luptă experimental și gata să fie desfășurate. Până în decembrie în același an, aeronavele înarmate cu rachete Kinjal au efectuat 89 de ieșiri peste Marea Neagră și Marea Caspică.

Până în februarie 2019, echipajele transportatoarelor de rachete MiG-31K Kinjal au efectuat peste 380 de incursiuni de antrenament cu racheta, dintre care cel puțin 70 au folosit realimentarea aer-aer. În august 2019, proiectilele hipersonice Kinjal și-au făcut debutul public în timpul concursului internațional Aviadarts.

Racheta balistică Kinjal este concepută pentru a lovi navele de război ale NATO care reprezintă o amenințare pentru sistemele strategice de rachete din Rusia, dar și pentru a distruge sistemele NATO de apărare antirachetă cunoscute sau planificate din SUA.

În timpul invaziei ruse în Ucraina, Rusia a folosit în premieră rachetele Kinjal, în luna martie, pentru a distruge un depozit subteran de arme și muniții aeriene al forțelor armate ucrainene, în vestul Ucrainei, dar și un depozit de combustibil în Konstantinovka.

În acest sens, președintele american Joe Biden a confirmat că este aproape imposibil să oprească această rachetă.

Potrivit rapoartelor, pe 9 mai, rușii ar fi folosit din nou rachetele hipersonice Kinjal, prin intermediul aeronavelor rusești Tu-22, către ținte din orașul-port Odesa.

„Trei rachete Kinjal-noile rachete hipersonice ale Rusiei- au fost trase dintr-un avion și au lovit o țintă a infrastructurii turistice”, a declarat Sergey Bratuchuk, purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale Odesa.

Pe de altă parte, rușii au susținut că au lovit Hotelul „Grand Pettine”, care ar fi fost baza mercenarilor străini din Ucraina. De asemenea, un centru comercial a fost lovit de șapte rachete, potrivit Comandamentului Operațional de Sud al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rachetele Kinjal nu sunt singurele astfel de arme pe care armata rusă le are la dispoziţie. Rachetele Avangard sunt rachete hipersonice cu planor, ceea ce se traduce prin faptul că îşi pot schimba direcţia la viteze uriaşe.

În acest caz devin practic imposibil de interceptat sau, așa cum le spune și liderul Vladimir Putin, invizibile. În anul 2018, când au fost testate, președintele Rusiei a spus că progresul tehnologic atins cu realizarea rachetei Avangard este comparabil cu cel al dezvoltării primului satelit artificial al Pământului, celebrul satelit Sputnik.

Rachetele hipersonice Avangard ating o viteză de 27 Mach, adică de 27 de ori viteza sunetului, şi pot atinge ţinte aflate la 6.000 de kilometri distanţă. După ce au fost testate în anul 2018, în 2019 au fost date în folosință. Și acestea, pot transporta și încărcătură nucleară.

Pe lângă acestea, rușii dispun și de rachetele Zircon. Acestea pot fi lansate de pe navele de atac sau de pe submarine. Ele ating viteze de Mach 9 și pot lovi țintele de pe uscat.

Primul test oficial al acestor rachete a avut loc la finalul anului 2021, deși presa internațională susține că rușii au testat hipersonicele Zircon, încă din octombrie 2020.

Alături de Rusia, China, SUA și cel puțin alte cinci țări din lume lucrează la tehnologia rachetelor hipersonice.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Pensionarii care primesc câte 1.000 de lei în plus. Măsura nu se aplică în toată...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×